COMITÉ 4 EN 5 MEI
GEMEENTE RHEDEN

Gedenkplaat voor in De Steeg gesneuvelde Tommies


Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog sneuvelden twee Britse soldaten bij de bevrijding op 16 april 1945 van het dorp De Steeg in de gemeente Rheden. De Duitsers waren al in geen velden of wegen meer te bekennen, maar het onschadelijk maken van explosieven en het ruimen van versperringen had vaak alsnog fatale gevolgen.

Donald Chisholm (32) en William McLaren (23) zagen een Duitse boobytrap over het hoofd bij het weer begaanbaar maken van de Middachterallee, de verbindingsweg tussen de dorpen De Steeg en Ellecom. Een paar dagen na de knal, die in het hele dorp te horen was, ging het gerucht dat er twee Tommies bij de explosie om het leven waren gekomen.

Plaatselijk was het lang onbekend wie de soldaten waren. John J. Kapteijn uit De Steeg  hoorde in 2015 voor het eerst dat de namen van de twee gesneuvelde soldaten niet bekend waren en kon zich daar niet bij neerleggen. Via de site van de Commonwealth War Graves Commission, een organisatie die de laatste rustplaatsen van alle slachtoffers van twee wereldoorlogen beheert, konden de namen van de in De Steeg gesneuvelde soldaten worden gevonden. Daarna werd bij de National Archives van het Verenigd Koninkrijk in Londen het dagrapport van de 294 Field Company - Royal Engineers opgevraagd. Daaruit bleek dat de sterkte van deze genie-eenheid van 16 op 17 april 1945 was gedaald met drie personen. Twee dodelijke slachtoffers en één zwaargewonde. In een bijlage van dit dagrapport (War Diary) staat het ongeval beschreven.

De gedenkplaat aan de Middachterallee is gerealiseerd met steun van de Ondernemers Club Rheden, met dank aan GWW Ingenieurs voor het ontwerp en de Meteoor voor de betonnen plaat. Op deze manier worden deze mannen niet vergeten en is het een blijvende herinnering aan de oorlogsjaren en bevrijding. De lichamen van Chisholm en McLaren liggen begraven op het Britse oorlogskerkhof in Uden.

Op 16 april 2022 is in besloten gezelschap stilgestaan bij de plaatsing van de gedenkplaat, die te vinden is tussen het fietspad en het spoor, tegenover de oprijlaan van kasteel Middachten. Op zaterdag 15 april 2023 is de gedenkplaat officieel onthuld door Burgemeester Carol van Eert van de Gemeente Rheden, Franz Graf zu Ortenburg, heer van Middachten, kolonel Bas van den Berg, Commandant Regiment Genietroepen en Arjan Flipse, Vice Voorzitter Ondernemers Club Rheden. 

Klik hier voor achtergrondinformatie over de gedenksteen. 


Foto top: Yvonne Noordmans